تنبلی را میتوان خودداری از انجام امور و یا به عقب انداختن کارها به دلیل تنپروری تعریف کرد، اما اگر تعریف دقیقتری بخواهیم باید آن را بررسی کنیم.
گاهی انسان احساس میکند که دوست دارد بیشتر بخوابد یا استراحت کند ویا اینکه ترجیح میدهد بهجای پرداختن به انجام کارها به خوابیدن یا استراحت کردن یا بیکار بودن بپردازد. در موارد عادی و معمول و هنگامی که انسان بهسختی کارکرده این امر اجتنابناپذیر و حتی ضروری میباشد اما وقتی فرد در مدتزمانی هیچ کاری نکرده است و کاری نکند و احساس سستی و خستگی کند یعنی تنبلی به سراغش رفته؛ اما جای نگرانی نیست چرا که مبارزه با تنبلی راهکار دارد.
ابتداییترین ریشه تنبلی افسردگی میباشد. بسیاری از محققان اجتماعی، روان شناسان و … عامل اصلی و ابتدایی تنبلی را افسردگی میدانند. از مهمترین واصلیترین نشانههای افسردگی کرختی بیحالی از دست دادن انگیزه و … میباشد که در واقع همان ابتدای تنبلی است اما بسیاری از افراد اظهار دارند که افسرده نیستند و یا نشانههای افسردگی را ندارند ولی احساس تنبلی میکنند.
از دیگر عوامل ریشه تنبلی میتوان به اختلالات بیولوژیکی اشاره کرد…. کمبود آهن کمبود خون و اختلالات تیروئیدی از دیگر عوامل اصلی احساس کرختی و بیحالی و تنبلی میباشند.
جدا از عوامل بیولوژیکی و روانی عوامل مهم دیگری وجو دارند که به آنها میپردازیم.
با متمدن شدن انسان و اختراعات بسیاری که در سالهای اخیر رخ داده زندگی انسانها به سمت سهولت و رفاه و راحتی سوق پیدا کرده است و همین امر باعث شده زندگی انسانها راحتتر از گذشته شود و انسانها برای به دست آوردن نیازهای خود کمتر تلاش کنند.
گاهی اوقات ما واقعیت را نادیده میگیریم و میخواهیم کارهایی کنیم که خارج از توان ماست و باعث میشود شکست بخوریم و احساس ضعف کنیم و انجام ندادن کارها را به انجام دادن کارها ترجیح دهیم.
بسیاری از اوقات ما خود را لایق انجام دادن کارها برنامهریزیها و هدفگذاریها نمیدانیم به همین علت از انجام کارها اجتناب میکنیم تا شکست نخوریم.
بیهدفی و نداشتن برنامه مدونی برای رسیدن به آن باعث کاهش اعتمادبهنفس و تنبلی میشود؛ چرا که فرد حتی نمیداند که باید چه کند که برای رسیدن به آن تلاشی داشته باشد.
راحتطلبی و لذتجویی از عوامل منفی در تنبلی میباشد چرا که افراد به دنبال لذتهای دمدستی و راحت طلبانه میروند و دست از تلاش برای موفقیت میکشند.
بینظمی در برنامه و اهمیت ندادن به اولویت باعث هرجومرج میشود و همین عامل باعث میشود تا هدف گم شود و فرد نتواند مسیر خود را در زندگی پیدا کند.
قاعدتا راهکار و راههای زیادی برای تنبلی وجود دارد ولی مهمترین عامل درمان نشدن تنبلی برای افراد تنبل انجام ندادن تمرین برای رفع تنبلی میباشد.
یکی از اساسیترین و مهمترین راههای رفع تنبلی مجبور کردن خود است. فرد باید خود را برای انجام دادن کارها مجبور کند. در ابتدا ممکن است این کار طاقتفرسا باشد ولی بهمرور پس از نتیجه حاصله نیازی به مجبور کردن خود نیست.
افرادی که مدتزمان زیادی تنبلی کردند باید بدانند تنبلی در مدتزمان کوتاه از بین نمیرود و گذر از تنبلی نیازمند مدتزمان است پس اگر در زمان کوتاه فرد درمان نشد باید صبر کند و ممارست به خرج دهد.
افراد تنبل باید برای خود انگیزههای متعددی ایجاد کنند که رغبت کنند کارها را انجام دهند وگرنه ممکن است بهسرعت دلسرد شوند.
پس از هر موفقیت هرچند کوچک به خود پاداشی بدهید تا انگیزه و شوقتان افزایش یابد و اگر از برنامه جدا شدید برای خود جریمهای آسان تعیین کنید.
حتی اگر هزاران بار شکست خوردید و از برنامه عقب ماندید امید خود را از دست ندهید. روی یکقدم خیلی بهتر از هیچ کاری نکردن است. موفقیت شما قطعیست.
با کارشناس های ما از طریق راه های زیر در ارتباط باشید
تهران خیابان آفریقا، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، طبقه4، واحد 14