چرا برخی افراد پس از یک دوره که کاملاً طبیعی صحبت میکنند دچار لکنت میشوند؟
آیا عصبانیت باعث لکنت میشود : مشکل لکنت زبان غالباً بعد از 2 سالگی شروع میشود. این مشکل میتواند به دلایل سیر و روند رشد ذهنی کودک باشد یا به اختلال در عملکرد گفتاری ذهن برگردد. یا مهمتر از دلایل قبلی ترسیدن کودک از موجودات خیالی یا واقعی در خواب یا ترسیدن کودک از حیوانات ، آدمیان، تاریکی، بازیهای خطرناک با سایر کودکان یا بازیهای کامپیوتری و... باشد.
این سوال گاهی برای والدین پیش میآید. تصور برخی از والدین این است که کودک عمداً با لکنت صحبت میکند، این تصویر اشتباهی است.
هیچ کودکی دوست ندارد با لکنت حرف بزند، البته گاهی مواقع تشویق کودک و خندیدن به کودک توسط اطرافیان بخاطر ادای برخی کلمات به صورت اشتباهی سبب تکرار کلمه توسط کودک میشود که این کار، روش تربیتی و زبان آموزی خوبی نیست و بایستی از این شیوه اجتناب کرد. در این مواقع بی توجهی به گفتار کودک که کلمات را اشتباهی تلفظ میکند و نیز ادای صحیح کلمات میتواند این عادت نامناسب را تغییر دهد.
در هردوصورت ممکن است، گرایش والدین و مصاحبههای بالینی اینجانب (دکتر تقی زاده) با کودکان و خانوادههایشان حکایت از این دارد که لکنت معمولاً تدریجی آغاز میشود ولکن مواردی که کودکان یا بزرگسالان بطور ناگهانی دچار لکنت میشوند نیز فراوان است. شوکهای شدید عاطفی، روانی، تشنج و مواردی از این قبلی میتواند آغاز لکنت زبان فرد باشد.
تاکنون یافتههای بالینی ما چنین موردی را تائید نمیکند ولیکن ضربههای سنگین عاطفی حاصل از جابهجایی میتواند عامل لکنت زبان باشد ولیکن در اکثر موارد عامل تشدید کننده است تا مسبب اصلی.
دلیل اینکه پسران 3 برابر دختران دچار لکنت میشوند، به دلایل فیزیولوژیکی مغز اعصاب برمیگردد؛ زیرا سامانهی گفتاری پسران جهت مبتلا شدن به لکنت زبان آمادگی بیشتری دارد، دلیل دیگر این است که بازیهای ترسناک در پسران بیشتر است و این مسأله سبب برخی ترسها در بیداری و خواب آنان میشود و خود میتواند دلیل لکنت پسران باشد، سامانهی گفتاری دختران و قدرت بیان کلامی آنان از پسران قویتر است و بازیهای خطرناک و ترسناک نیز در آنان کمتر است. و این خود مسبب اصلی شیوع کمتر لکنت زبان در میان دختران است.
اگر جدایی طولانی مدت فرزند از والدین بالاخص مادر، هر روز تکرار شود و در طول مدت اسمترار یابد و منجر به تنش عصبی و روانی و آسیب ذهنی و عاطفی کودک شود هم میتواند عامل لکنت باشد هم عامل تشدید کننده لکنت زبان.
زندگی کودک سرشار از هیجانات است و بدون هیجانات کودک نمیتواند زندگی سالم و رشد دهندهای داشته باشد. هیجانات آرام و ملایم هرگز باعث لکنت زبان نمیشوند. هیجانات اکثراً خوب هستند (هیجانات مثبت) و گاهی هیجانات منفی هم باعث رشد ذهنی و اجتماعی کودک میشود، هیجانات شدید که باعث ترسیدن فراوان کودک شود میتواند عامل لکنت زبان باشد ولکن هیجانات زیاد (بدون ترس) میتواند تشدید کننده لکنت زبان کودکان باشند.
شواهد بالینی و تجربی ما این مسأله را تأیید نمیکند؛ خیر.
ولیکن میتواند در اکثر افراد عامل تشدید کننده باشد. در تعدادی از افراد دارای لکنت هنگام عصبانیت افراد دارای لکنت زبان بهتر صحبت میکنند، البته یکی از دلایل این قضیه برمیگردد به این مسأله که در آن هنگام فرد به لکنت داشتن خود فکر نمیکند، لازم به یادآوری است که عصبانیت در اینگونه موارد میتواند مرهمی بر درد افراد دارای لکنت زبان باشند.
مرکز توانمند سازی ذهن در زمینه ی خدمت مشــــاوره و روانشــــناختی به عنـــوان ( مرکز درمان لکنت زبان ) تأســــیس گردید . در این مرکز از تمامی متدهای روانشناسی جهت درمان لکنت زبان استفاده می شود.
با کارشناس های ما از طریق راه های زیر در ارتباط باشید
تهران خیابان آفریقا، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، طبقه4، واحد 14