مقدمه
مقیاس احساس روحی در زنان سالمند : این پرسشنامه به منظور سنجش روحیه زنان در دوران سالمندی تهیه شده است. از آن جا که دوران سالمندی برای زنان همراه با یائسگی و تغییرات روحی، شغلی، مالی و هورمونی است، لذا احتمال این که زنان با شروع دوران سالمندی دچار افت روحیه بیشتری نسبت به مردان بشوند، وجود دارد.
یکی از حوزههای مهم سلامت سالمندان، بُعد روانی آن است که نیازمند توجه خاص به آن و پیشگیری از اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب در آنان است. به دلایل متعددی سالمندان از جهت سلامت روانی بسیار آسیبپذیر بوده و حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد افراد مسن مشکلات روانی مهمی دارند (بهاری، ۱۳۹۳).
رضایت از زندگی در هر جامعه ای به میزان متفاوتی ظهور می کند و متأثر از عوامل عدیده ای است (پسندیده، 1393).
با بالا رفتن سن، رضایت از زندگی به آهستگی کاهش می یابد، این کاهش به دلیل سیر نزولی سلامت جسمی و روانی در سالمندان است (ملندز و همکاران، ۲۰۰۹)، احساس بی ارزشی، کهنه شدن و از دست دادن نیرو و توان در سالمندان موانع قابل توجهی در داشتن یک زندگی رضایتمندانه در افراد سالمند هستند (ملااوغلو و همکاران، ۲۰۱۰).
عدم رضایت از زندگی در ساکنین آسایشگاهها بیشتر دیده میشود، به نظر میآید که نبود استقلال، خودمختاری و کنترل در انجام فعالیتهای روزانه منجر به بروز مشکلات عدیدهای برای سالمندان می شود.
نداشتن آزادی شخصی، محدودیت مکانی برای جابه جا شدن و نداشتن کنترل بر جوانب زندگی باعث اختلالات روان شناختی در سالمند میشود. از نظر سالمندان، مؤسسات نگهداری سالمندان مانند زندانی است که باید عمر خود را به بطالت و بیکاری بگذرانند تا بمیرند (چن و همکاران، ۲۰۰۹؛ به نقل از جمال زاده و گلزاری، ۱۳۹۳).
اضطراب یک مسأله شایع دوره سالمندی است، زیرا این دوره مملو از انواع احساس کمبودها و ناتوانیها است.
به عبارتی سالمندان به علت کاهش اعتماد به نفس، نقصان فعالیت و حرکت، از دست دادن دوستان و نزدیکان، کاهش استقلال مادی و جسمانی و ابتلا به بیماریهای مزمن، در معرض استرس و اضطراب بیشتری قرار دارند عزیزی و مؤمنی، ۱۳۹۳).
هدف این پرسشنامه سنجش طرحوارههای بانوان یائسه است تا به احساس خود رجوع کنند و زندگی حال و گذشته خود را با تمام افت و خیزها ارزیابی کنند.
برای استفاده از این مقیاس به آدرس سایت موسسه آزمونیار پویا مراجعه کنید.
www.azmonyar.com
محمد احسان تقی زاده
عضو هیئت علمی و عضو انجمن روانشناسان آمریکا (APA(
مرکز توانمند سازی ذهن در زمینه ی خدمت مشــــاوره و روانشــــناختی به عنـــوان ( مرکز درمان لکنت زبان ) تأســــیس گردید . در این مرکز از تمامی متدهای روانشناسی جهت درمان لکنت زبان استفاده می شود.
آدرس : تهران، بالاتر از میرداماد، خیابان آفریقا، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، واحد 14، طبقه 4
تلفن تماس در ساعات اداری: 88193960و 88190733
تلفن تماس در ساعات غیراداری 09120576846 :