مقدمه
راهنمای مقیاس انگیزش پیشرفت : انگیزه اشاره به پویایی رفتار ما دارد که شامل نیازهای ما، تمایلات و جاه طلبیهای ما در زندگی است. انگیزه پیشرفت اساس رسیدن به موفقیت و رسیدن به تمام آرزوهای ما در زندگی است.
انگیزه پیشرفت میتواند بر نحوهای که یک فرد وظیفهای را انجام میدهد یا تمایل به نشان دادن شایستگی را دارد، تأثیرگذار باشد (هاراکییویچ و بارونو کارترو اليوت، ۱۹۹۷).
انگیزه دارای نظریههای متعددی است. نظریه انگیزش پیشرفت بر تحقیقات اولیه «هوپ»، «سیرز»، «مک کلند» و «اتکینسون» استوار است.
محققان انگیزشی عقیده دارند که انگیزه پیشرفت، یک تعامل بین متغیرهای موقعیتی و انگیزه مربوط به فرد برای رسیدن به موفقیت است. این دو به طور مستقیم در پیشبینی رفتار، در گیر دو نوع انگیزه ضمنی و صریح هستند.
انگیزه های ضمنی، خود به خود عمل میکنند و از آن به «انجام وظیفه» نیز نام برده میشود و از طریق مشوقهای ذاتی برای انجام کار تحریک میشوند. اما انگیزههای صریح از طریق انتخاب عمدی و اغلب برای دلایل بیرونی تحریک میشوند (برونزتين و مایر، ۲۰۰۵).
«هنری الکساندر موری» نخستین فردی بود که در کتاب شخص شناسی خود موضوع نیاز به پیشرفت را مطرح کرد. موری در کتاب خود از نیازهای بیست گانه انسان نام می برد. او یکی از مهمترین نیازها را نیاز برای پیشرفت میداند.
موری برای سنجش این نیاز و همین طور سایر نیازهای خود از مجموعه تصاویر مبهمی استفاده میکرد که موقعیتهای معمولی گوناگونی را مجسم میکنند که آزمون اندریافت موضوع یا TAT نام داشت.
«سیرز» از طریق تجربه جالبی که درباره هدفهای کودکان دبستانی انجام داد به طراحی نظریه انگیزش پیشرفت دست یافت (مایر، ۱۹۹۲).
«مک کلند» مطالعه در مورد نظریه انگیزش پیشرفت را ادامه داد و شرایطی را که افراد در آن موفق به تأمین نیاز به پیشرفت میشوند، بررسی کرد. یکی از همکاران نخستین «مک کلند» به نام «اتکینسون» کار تدوین نظریه معاصر انگیزش را ادامه داد (مایر، ۱۹۹۲).
«اتکینسون» (۱۹۶۸، ۱۹۶۷) در مجموعهای از تحقیقات نشان داد کسانی که به موفقیت گرایش دارند، اهدافی را با دشواری متوسط انتخاب میکنند و افرادی که از شکست نگرانی زیادی دارند، اغلب اهدافی را برمیگزینند که یا بسیار بزرگ یا بسیار کوچک است. دیدگاههای جدید انگیزش پیشرفت هنوز هم بر تأثیر موفقیت و شکست در اهداف تأکید دارند (دیوک، ۱۹۸۸).
«راتر» (۱۹۷۵) در نظریه یادگیری اجتماعی خود بر این عقیده است که بعضی از افراد خود را مسئول شکستها با موفقیتهای خود (نتایج عملکرد) میدانند در صورتی که بعضی دیگر محیط و شانس و غیره را.
افرادی که خود را مسئول موفقیت و شکست خود میدانند از منبع کنترل درونی برخوردارند و افرادی که دیگران و محیط را مسئول موفقیت یا شکست خود میدانند، منبع کنترل بیرونی دارند. (بناسی، سوینیو دوفور، ۱۹۸۸؛ به نقل از مالتبی، دی، مکااسکیل، ۲۰۰۷).
مطالعات دیگر (واینر، ۱۹۷۰) نشان دادهاند که افراد دارای انگیزش پیشرفت بالا نسبت به آنان که انگیزش پیشرفت پایینی دارا هستند، حتی هنگامی که در انجام تکالیف ناموفق هستند، پایداری بیشتری دارند. همچنین برخی از شواهد جالب دیگر به این موضوع اشاره دارند که انگیزش پیشرفت میتواند پیشرفت اقتصادی و تکنولوژیکی را افزایش داده و موجب گسترش آنها شود.
برای استفاده از این مقیاس به آدرس سایت موسسه آزمونیار پویا مراجعه کنید.
www.azmonyar.com
محمد احسان تقی زاده
عضو هیئت علمی و عضو انجمن روانشناسان آمریکا (APA(
آدرس : تهران، بالاتر از میرداماد، خیابان آفریقا، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، واحد 14، طبقه 4
تلفن تماس در ساعات اداری: 88193960و 88190733
تلفن تماس در ساعات غیراداری 09120576846 :
با کارشناس های ما از طریق راه های زیر در ارتباط باشید
تهران خیابان آفریقا، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، طبقه4، واحد 14