دکتر محمد احسان تقی زاده
معنویت و توسعه شخصیت : بدون شک، در شکل گیری و رشد شخصیت، عوامل و رویدادهای گذشته، حال واینده نقش تعیین کنندهای دارند.
انسان موجودی است نه محکوم گذشته، نه اسیرآینده و نه در بند زمان حال. بلکه او موجودی کاملاً پویا، فعال، اثرگذار، اثرپذیر، پیچیده، دارای اراده و در بند محدودیتهای خاص درونی و بیرونی است و هیچ عاملی به تنهایی تعیین کننده نهایی و قطعی در اندیشه و گفتار و روش و رفتار و زندگی او نیست.
برای رسیدن به حقیقت و ماهیت شخصیت انسان بایستی از تمام روشهای انسان شناسی بهره مند شدو محور شخصیت انسان را حقیقتی مرکزی که همان روح موجودات است، تشکیل میدهد.
تجربه و ابزارهای علمی از مشاهده روح و تحولات آن ناتوانند و فقط در رفتار شاهد جلوههای آن هستیم، گاهی علم حضوری انسان از خود، و افعال و حالات نفسانی خود، از ساده ترین و درعین حال اطمینان بخش ترین راههای دستیابی به حقایقی دراین زمینه است.
اسلام معتقد است، فطرت بنیاد روان شناسی اسلامی است. فطرت تحت تأثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی و روانی تغییر کرده و اشکال و رنگهای گوناگون به خود میگیرد. دراین میان "خود" انسان به عنوان تصمیم گیرنده نهایی مسئول تغییراتی است که در فطرت روی میدهد.
معنویت، گمشده تمام انسانها در طول تاریخ بوده است، جوشش و کشش و سمت معنویت در ساختار شخصیت آدمی به ودیعه نهاده شده است. معنویت خواهی نشانه عظمت لایتناهی روح بشری است.
معنویت اسلامی، امّت اسلامی را در طی دورهها جانی تازه بخشیده است و عامل شکوفایی برخی از بزرگترین هنرهای جهان بوده است، که گستره اش از باغبانی تا موسیقی است، و امکان ظهور برخی از برجسته ترین فیلسوفان و دانشمندان شهره در جهان را فراهم و هرگاه، شرایط اقتضا داشته، با دینهای دیگر نیز به گفتگو نشسته است.
از دیدگاه اسلام مهمترین و کامل ترین مقیاس برای تشخیص فطری از غیرفطری، وجود مبارک رسول اکرم (ص) و بعد از او خاندان او یعنی اولیاء گرامی اسلام هستند. با توجه به این نکته انسان هر قدر از الگوی انسان کامل یعنی رسوال خدا دورتر باشد ناقص تر و هرقدر از مسیر وی منحرف تر باشد، بیمارتر خواهد بود، واین تنها مقیاس تشخیص بیماری روانی از نظر روانشناسی اسلامی است.
کسی که عمل ناپسندی انجام میدهد فطرت پاکش تحت تأثیر قرار میگیرد. دراین حالت اگر به حال خود رها شود، ظلمت گناه، روان او را تیره و بی فروغ میسازد که نتیجه آن سقوط است.
در جهان اسلام هر عارف بزرگی که در جهت معنویت و توسعه شخصیت خویش گام برداشته است تمام پیشرفتها و مراحل رشد و تکامل خویش را مدیون و مرهون مکتب اسلام دانسته است. معنویان واقعی و واصلان قرب الهی در پرتو خورشید دیانت و اسلام، به آن مقامات رسیده اند. دعا یکی از روشهای معنوی برای رشد شخصیت آدمی است. دعا ارتباط روحی و معنوی، روی اوردن به آفریدگار و ماورای طواهر، اظهار عجز و عبودیت و درخواست نیاز از پیشگاه بی نیاز است.
با کارشناس های ما از طریق راه های زیر در ارتباط باشید
تهران خیابان آفریقا، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، ساختمان پزشکان آناهیتا، پلاک 182، طبقه4، واحد 14